Αρχική Δερματολογικό Blog Φωτογήρανση: Τι είναι, από τι προκαλείται και ποια η σημασία των νέων αντιηλιακών προϊόντων στην αντιμετώπισή της

Φωτογήρανση: Τι είναι, από τι προκαλείται και ποια η σημασία των νέων αντιηλιακών προϊόντων στην αντιμετώπισή της

Φωτογήρανση: Τι είναι, από τι προκαλείται και ποια η σημασία των νέων αντιηλιακών προϊόντων στην αντιμετώπισή της

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου σχετίζονται τόσο με την ψυχολογία όσο και με την υγεία του δέρματος καθώς αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη που βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση, επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ύπνου αλλά προάγει και την σύνθεση της Βιταμίνης D.

Ωστόσο είναι απαραίτητη η ελεγχόμενη και υπό προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία διότι η ίδια, μεταξύ άλλων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους εξωγενείς παράγοντες που οδηγούν στην ‘’φωτογήρανση’’. O όρος φωτογήρανση χρησιμοποιείται για τις παρατηρούμενες μεταβολές στην εμφάνιση και την δομή του δέρματος που προκαλούνται από χρόνια έκθεση σε UVA και UVB ακτινοβολία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στην σύνθετη και προοδευτική διαδικασία επιδείνωσης των βιολογικών λειτουργιών και της ικανότητας διαχείρισης του μεταβολικού στρες ή αλλιώς στην πιθανή αλλαγή της φυσιολογικής πορείας της εγγενούς γήρανσης.

 

Ποια η σχέση γήρανσης και οξειδωτικού στρες;

Η διαδικασία της γήρανσης, εγγενής ή εξωγενής, επηρεάζεται κυρίως από τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών γνωστών και ως δραστικές μορφές οξυγόνου(ROS), οι οποίες αντιδρούν με το DNA, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια με αποτέλεσμα τη συσσώρευση παραπροϊόντων, την έναρξη της εκφυλιστικής διαδικασίας και τελικά την επιτάχυνση της φυσικής γήρανσης. Στην περίπτωση που οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται ταχύτερα από τον ρυθμό με τον οποίο μπορεί ένα βιολογικό σύστημα να τις αδρανοποιεί και να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν, τότε δημιουργείται η ανισορροπία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες και συνεπάγεται μια πληθώρα ορατών εκδηλώσεων που, όσο αφορά το δέρμα, ποικίλουν από την απώλεια και τη μείωση του κολλαγόνου και των ελαστινών που οδηγεί σε ανελαστικότητα, την εμφάνιση ρυτίδων έως και τις χρωματικές ανομοιομορφίες στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Βλάβες του δέρματος και οι εκδηλώσεις τους:

Οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους πλήττεται το δέρμα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συμπεριλαμβάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, τον σχηματισμό δερματικών κυττάρων που έχουν υποστεί μεταλλάξεις στο DNA της επιφανειακής τους στιβάδας, την παραγωγή κολλαγενάσης και την πρόκληση της φλεγμονώδους απόκρισης.

Όπως και στην ενδογενή γήρανση, έτσι και στην εξωγενή που προκαλείται και από την ηλιακή ακτινοβολία, οι αλλαγές που υφίσταται το δέρμα λαμβάνουν χώρα σε όλη την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό και μπορούν να εκδηλωθούν με διακριτές και ευρείες αλλοιώσεις στην τοπογραφία του δέρματος. Στο γηρασμένο και φωτογηρασμένο δέρμα παρατηρούνται:

  • Επιβράδυνση του κυτταρικού κύκλου με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος με τον οποίο αποπίπτουν τα καταστραμμένα κύτταρα και έτσι αυτά να συσσωρεύονται οδηγώντας σε μια τραχιά και θαμπή δερματική επιφάνεια.
  • Αποδιοργανωμένα ινίδια κολλαγόνου και
  • Συσσώρευση μη φυσιολογικού υλικού ελαστίνης
  • Μείωση των μελανοκυττάρων

Οι παραπάνω μεταβολές οδηγούν σε έλλειψη ελαστικότητας και ανεκτικότητας του δέρματος, μειωμένη ενυδάτωση, εμφάνιση ρυτίδων αλλά και εμφάνιση ανομοιόμορφης μελάγχρωσης.

 

Προστασία από την φωτογήρανση.

Για να αποφευχθεί η εκδήλωση των σημαδιών γήρανσης που οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι απαραίτητο να σταματήσει η υποβάθμιση των τριών βασικών δομικών συστατικών του δέρματος, δηλαδή κολλαγόνου, ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος. Για αυτόν το λόγο, οι περισσότερες διαδικασίες και προϊόντα αντιγήρανσης σχεδιάζονται ή διαμορφώνονται με σκοπό την διάσωση τουλάχιστον μιας από αυτές τις βασικές ουσίες του δέρματος ή γενικότερα την αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών. Οι μόνες γνωστές άμυνες κατά τη φωτογήρανση, πέρα από την αποφυγή του ήλιου, είναι η χρήση αντιηλιακών ή κοσμετολογικών προϊόντων. Τα αντιηλιακά έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν ή να μειώνουν το ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στο δέρμα ενώ τα κοσμετολογικά προϊόντα προάγουν την σύνθεση και την ενίσχυση των βασικών συστατικών.

 

Αντιηλιακή, Αντιοξειδωτική και Αντιγηραντική προστασία από την FROIKA.

Οι σειρές αντιηλιακών της FROIKA, PREMIUM SUNSCREENS & HYALURONIC SILK TOUCH SUNSCREENS με εξειδικευμένη σύνθεση για την προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία και μεταξένια υφή, ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε δέρματος και εποχής διαθέτοντας επιπλέον δραστικές ουσίες που ενισχύουν τα δομικά συστατικά του δέρματος και παρεμποδίζουν ή/και επιδιορθώνουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη φωτογήρανση.

  • Τα δραστικά συστατικά Ectoin, Indanone, Oligofructans & Hexapeptide-4 λειτουργούν ως ασπίδα των κυττάρων του δέρματος ενάντια στην φωτογήρανση, τις βλάβες του DNA και τη ρύπανση εξισορροπώντας το μικροβίωμα και βοηθώντας στην αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδοχέων της βιταμίνης D
  • Το Υαλουρονικό οξύ παρέχει ενυδάτωση ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.
  • Ο συνδυασμός ισχυρών αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως τα Vitamin C, Ethylferulate, Carnosolic Acid, Ronacare Ap και Thermus Thermophillus Ferment, προσφέρουν ένα προηγμένο σύστημα προστασίας και αδρανοποίησης των ελευθέρων ριζών
  • Το δραστικό μόριο Hordenine που περιέχεται στο Anti-Spot προϊόν της σειράς PREMIUM SUNSCREEN προσφέρει επιπλέον χρωματική ομοιογένεια στην επιδερμίδα.

Σχετικά Άρθρα

Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για τα καινοτόμα προϊόντα μας! Ακόμα, με την εγγραφή σας λαμβάνετε κάθε μήνα αυτόματα συμμετοχή σε κλήρωση για να κερδίσετε μοναδικά προϊόντα Froika για τη φροντίδα του δέρματός σας!
* Με την εγγραφή σας συναινείτε στους όρους χρήσης
Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για τα καινοτόμα προϊόντα μας! Ακόμα, με την εγγραφή σας λαμβάνετε κάθε μήνα αυτόματα συμμετοχή σε κλήρωση για να κερδίσετε μοναδικά προϊόντα Froika για τη φροντίδα του δέρματός σας!
* Με την εγγραφή σας συναινείτε στους όρους χρήσης