Τα πάντα για τις ουλές
Ο σχηματισμός ουλής αποτελεί φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης πληγών. Οι ουλές σχηματίζονται όταν υπάρχει βλάβη στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, δημιουργώντας αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργικότητα του. Η πλειοψηφία των πληγών οδηγεί σε ουλές, ενώ ο νέος ουλώδης ιστός που δημιουργείται έχει διαφορές στην ποιότητα και την υφή σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα ιστό.
Το τελευταίο στάδιο της φυσιολογικής διαδικασίας της επούλωσης ενός τραύματος είναι η εναπόθεση κολλαγόνου στην πάσχουσα περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που υπάρχει υπερπαραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, οι σχηματιζόμενες ουλές είναι επηρμένες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ουλών και η εμφάνιση τους εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Η ηλικία, η θέση των ουλών και η κληρονομικότητα μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τον τρόπο ουλοποίησης των τραυμάτων.
Οι υπερτροφικές ουλές είναι επηρμένες, με κόκκινο ή ροζ χρώμα που περιορίζονται στα όρια του τραύματος και σπάνια επεκτείνονται περισσότερο από 4 χιλιοστά πάνω από το δέρμα. Τρόποι αντιμετώπισης των υπερτροφικών ουλών είναι οι ενέσεις στεροειδών που μειώνουν τις φλεγμονές και τα φύλλα ή γέλες σιλικόνης που αυξάνουν την πίεση στο δέρμα.
Οι χηλοειδείς ουλές αποτελούνται από σφικτά συνδεδεμένες ίνες κολλαγόνου, ως αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες κατά τη διάρκεια της επουλωτικής διαδικασίας. Τα χηλοειδή έχουν την τάση να επεκτείνονται σταδιακά πέρα από το όριο της πάσχουσας περιοχής και συνήθως παρατηρούνται σε μικρότερες ηλικίες και σε άτομα με σκούρο δέρμα. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται συνήθως είναι φύλλα και γέλες σιλικόνης που ασκούν πίεση στην ουλή, ενέσεις στεροειδών και κρυοθεραπεία.
Οι ατροφικές ουλές αναφέρονται σε εμβυθισμένες εσοχές στο δέρμα και σχετίζονται με παθήσεις, όπως η ακμή, η ανεμοβλογιά, άλλες ασθένειες (ειδικότερα μόλυνση με Staphylococcus) κλπ.
Οι ουλές μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα τραβήγματος και δυσφορίας στο δέρμα καθώς και έντονα αισθητικά προβλήματα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο σχηματισμός ουλής είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης του τραύματος. Παρ’ όλα αυτά όταν επιφανειακές ουλές δημιουργούν έντονα προβλήματα επηρεάζοντας την καθημερινότητα, τότε η αντιμετώπιση τους είναι αναγκαία.
Ποιά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των ουλών?
Παρόλο που οι ουλές δεν μπορούν να απομακρυνθούν πλήρως, η εμφάνιση τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τις παρακάτω μεθόδους:
• Τοπικές θεραπείες, όπως φύλλα και γέλες σιλικόνης που ασκούν πίεση στην περιοχή της ουλής βοηθώντας στη μείωση του μεγέθους της.
• Ενέσεις στεροειδών οι οποίες βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και τη μείωση της σκληρότητας των υπερτροφικών και χηλοειδών ουλών.
• Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αλλάξει το σχήμα της ουλής, κάνοντας την λιγότερο ορατή αλλά δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών.
• Επίσης, μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές δερμοαπόξεσης και ανάπλασης με laser, όπου αφαιρούνται τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος. Οι νέοι τύποι Laser μπορούν να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, έχοντας ως στόχο το κολλαγόνο του χορίου χωρίς να αφαιρούν την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, κάνοντας έτσι ευκολότερη την αποκατάσταση.
Ακολουθούν μερικά βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την αποτελεσματική προστασία των σημείων ουλής στο δέρμα.
1. Φροντίστε την περιοχή της ουλής, διατηρώντας την στεγνή και καθαρή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποτρέψετε φλεγμονές και τους ερεθισμούς που διαταράσσουν τη φυσιολογική επούλωση.
2. Προστατέψτε τις ουλές από την έκθεση στο ηλιακό φως που μπορεί να προκαλέσει υπέρχρωση. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF ώστε το δέρμα να παραμένει προστατευμένο από δυσχρωμίες.
3. Τα φύλλα και οι γέλες σιλικόνης αποτελούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής για τη διαχείριση των ουλών, σύμφωνα με κλινικές μελέτες. Οι γέλες σιλικόνης μπορούν να εφαρμοστούν σε μέρη του προσώπου και του σώματος που δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν τα φύλλα σιλικόνης, αλλά μόνο όταν η περιοχή έχει επουλωθεί πλήρως και ποτέ σε ανοιχτά τραύματα.
4. Ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των ουλών.
5. Η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που φθάνει στο δέρμα, δυσχεραίνοντας την επούλωση και επιβαρύνοντας γενικά την υγεία του δέρματος.