Αρχική Δερματολογικό Blog Η σημασία του σωστού καθαρισμού και ντεμακιγιάζ του προσώπου και των ματιών.

Η σημασία του σωστού καθαρισμού και ντεμακιγιάζ του προσώπου και των ματιών.

Ο καθαρισμός και το ντεμακιγιάζ του προσώπου έχει εξελιχθεί κατά το πέρασμα των χρόνων από απλή τριβή του δέρματος σε άσκηση χαλάρωσης και βελτίωσης της υγείας και της εμφάνισής του. Τα σαπούνια που αποτελούσαν τον βασικό καθαριστικό παράγοντα, έχουν πλέον υποστεί ριζικές αλλαγές με μια πληθώρα νεότερων συστατικών να ενσωματώνονται σε αυτά.

Η υγιεινή είναι η πρακτική του να διατηρεί κανείς τον εαυτό του αλλά και το περιβάλλον του καθαρό προκειμένου να αποφεύγονται ασθένειες ή μολύνσεις. Συνεπώς, η υγιεινή του δέρματος και των ματιών περιλαμβάνει τόσο τον καθαρισμό τους όσο και την φροντίδα της υγείας τους. Στη σύγχρονη εποχή, ο καθαρισμός έχει ξεπεραστεί ως απλή ανάγκη για αφαίρεση των ρύπων και έχει καθιερώσει τη θέση του ως μια τελετουργία χαλάρωσης και ως τρόπος βελτίωσης της όψης και της υγείας του δέρματος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διατηρείται η λεπτή ισορροπία μεταξύ καθαρισμού του προσώπου και των ματιών και της διατήρησης της ομοιόστασής τους.

Γιατί είναι τελικά απαραίτητος ο καθαρισμός του προσώπου;

Ο καθαρισμός του προσώπου αλλά και το ντεμακιγιάζ, είναι σημαντικό να αποτελούν μέρος της καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας ώστε να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, να ενυδατώνεται και να προστατεύεται από ερεθισμούς. Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη του καθαρισμού είναι τα εξής:

• Απομάκρυνση του έντονου μακιγιάζ και των επιβλαβών ρύπων από την επιφάνεια του δέρματος που οδηγούν σε ερεθισμούς ή συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

• Προστασία και ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού.

• Μείωση του κινδύνου εμφάνισης μαύρων στιγμάτων και άλλων τύπων κηλίδων λόγω υπερπαραγωγής και εγκλωβισμού σμήγματος στους πόρους.

• Προώθηση της κυτταρικής ανανέωσης απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα.

• Διέγερση της μικροκυκλοφορίας του δέρματος λόγω του λεμφικού μασάζ κατά τον καθαρισμό.

Πότε θεωρείται επιβλαβής ο καθαρισμός;

Σύμφωνα με μακροχρόνιες δερματολογικές έρευνες και μελέτες, ο καθαρισμός με προϊόντα που περιέχουν σκληρά επιφανειοδραστικά μπορεί να οδηγήσει σε αντίστροφα αποτελέσματα από τα επιθυμητά για την υγεία και την όψη της επιδερμίδας. Τα σκληρά επιφανειοδραστικά, όπως το απλό σαπούνι, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν την δομή των πρωτεϊνών και των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας αλλά και να απομακρύνουν τα υδατοδιαλυτά αμινοξέα τα οποία αποτελούν τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, ΝΜFs,της επιδερμίδας.

Επιπλέον, το αλκαλικό pH των σκληρών επιφανειοδραστικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των κερατινοκυττάρων η οποία επιτρέπει να εισέρχονται τα εκάστοτε καθαριστικά προϊόντα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας προκαλώντας δυνητικά βιοχημικές αντιδράσεις όπως ερεθισμούς ή ενοχλήσεις. Συμπερασματικά, εάν δεν γίνει προσεκτική επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για την καθημερινή ρουτίνα ντεμακιγιάζ και καθαρισμού του προσώπου, είναι πιθανό η επιδερμίδα να ατονήσει, να αφυδατωθεί, να χάσει την ελαστικότητα της και να αποκτήσει θαμπή όψη με ερεθισμούς και ερυθρότητα.

O καθαρισμός των ματιών.

Τα μάτια και η περιοχή γύρω από αυτά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόσο ως προς την συχνότητα και τα προϊόντα του καθαρισμού αλλά και ως προς την μηχανική αυτού. Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της μέρας τα μάτια εκτίθενται σε μια πληθώρα μικροοργανισμών και σωματιδίων σκόνης τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για αυτά ενώ για τους χρήστες φακών επαφής και καθημερινού, έντονου μακιγιάζ οι πιθανότητες αρνητικών επιπτώσεων στην περιοχή των ματιών είναι εντυπωσιακά υψηλότερες.

Σεβόμενοι τον σπουδαίο ρόλο και την ευαισθησία των ματιών, είναι απαραίτητος ο ήπιος καθαρισμός τους ώστε να απομακρύνονται οι επιβλαβείς ρύποι και να αποφεύγεται η εισχώρηση χρωστικών του μακιγιάζ στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.Η προσεκτική επιλογή των προϊόντων που προορίζονται για χρήση στην περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς αυτά θα πρέπει να είναι οφθαλμολογικά ελεγμένα ώστε να μην προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.Η μηχανική του καθαρισμού παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στο να μην αναπτύσσεται υπερβολική τριβή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και καταστροφή των βλεφαρίδων. Οι βλεφαρίδες είναι σημαντικό να μένουν ενυδατωμένες και ενδυναμωμένες κατά τη διαδικασία του καθαρισμού και όχι να φθείρονται και να καταπονούνται.

Νέες τεχνολογίες καθαριστικών προσώπου και ματιών.

Πλέον η τεχνολογία των καθαριστικών προσώπου και ματιών έχει εξελιχθεί ραγδαία και μπορεί κανείς να συναντήσει καθαριστικά τόσο σε μορφή gel ή κρέμας όσο και στη μορφή καθαριστικών βαλσάμων ή διφασικών νερών καθαρισμού με μικκύλια. Όσο αφορά στα τελευταία, πρόκειται για προϊόντα τα οποία αποτελούνται από δύο φάσεις, ελαίου και νερού, ενώ διαθέτουν και μικκύλια ικανά να εγκλωβίζουν και να απομακρύνουν τους περιβαλλοντικούς ρύπους από την επιφάνεια του δέρματος. Έπειτα από ανάμειξη των δύο φάσεων, τα λιπαρά στοιχεία διαλυτοποιούν το μακιγιάζ και ενυδατώνουν την επιδερμίδα, ενώ η ενεργή υδατική καθαριστική βάση σε μορφή μικκυλίων, απομακρύνει αποτελεσματικά τα κατάλοιπα και τους ρύπους από το πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται ξέβγαλμα.

Στα προϊόντα καθαρισμού, εκτός από τις επιφανειοδραστικές ουσίες, είναι δυνατό να προστεθούν δραστικά συστατικά που θα φροντίσουν στοχευμένα την υγεία και την όψη του προσώπου καθιστώντας την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, ρουτίνα επανόρθωσης, αναζωογόνησης και θεραπείας.Στην κατηγορία των δραστικών συστατικών που μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά σε ένα διφασικό νερό καθαρισμού ανήκει το Υαλουρονικό Οξύ το οποίο δημιουργεί ένα παραμένον ενυδατικό φιλμ μετά τον καθαρισμό, η Πανθενόλη η οποία ενδυναμώνει τις βλεφαρίδες και φυσικά έλαια και εκχυλίσματα όπως τα Argan Oil, Chamomile Oil και Cucumber Extract τα οποία καταπραΰνουν και θρέφουν σε βάθος την επιδερμίδα, επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης και προστατεύοντας από ερεθισμούς ενώ προσφέρουν και ένα αίσθημα φρεσκάδας και τόνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για τα καινοτόμα προϊόντα μας! Ακόμα, με την εγγραφή σας λαμβάνετε κάθε μήνα αυτόματα συμμετοχή σε κλήρωση για να κερδίσετε μοναδικά προϊόντα Froika για τη φροντίδα του δέρματός σας!
* Με την εγγραφή σας συναινείτε στους όρους χρήσης
Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για τα καινοτόμα προϊόντα μας! Ακόμα, με την εγγραφή σας λαμβάνετε κάθε μήνα αυτόματα συμμετοχή σε κλήρωση για να κερδίσετε μοναδικά προϊόντα Froika για τη φροντίδα του δέρματός σας!
* Με την εγγραφή σας συναινείτε στους όρους χρήσης