Αρχική Δερματολογικό Blog Ηλιακή ακτινοβολία - Αντιηλιακή προστασία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ηλιακή ακτινοβολία – Αντιηλιακή προστασία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο ήλιος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της ζωής. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία μας, καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, ορμόνη που ευθύνεται για το αίσθημα της ευεξίας.
Παρ’ όλα αυτά, η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το δέρμα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ήλιος εκπέμπει ενέργεια σε ένα ευρύ φάσμα ακτινοβολίας – στο ορατό φως, το υπέρυθρο (το οποίο νιώθουμε ως θερμότητα) και το υπεριώδες ή UV (Ultra Violet). H υπεριώδης ακτινοβολία ταξινομείται σε τρεις τύπους: UVA, UVB & UVC.

H UVA ακτινοβολία εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και προκαλεί αλλοιώσεις στο με DNA αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος και τη εμφάνιση υπερκερατώσεων, ρυτίδων και τέλος καρκινογένεσης.
Η UVB ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία εγκαυμάτων, ενώ η UVC δεν καταφέρνει να διαπεράσει την ατμόσφαιρα. Ως φυσική άμυνα στην υπεριώδη ακτινοβολία, ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή της χρωστικής μελανίνης στο δέρμα, η οποία απορροφά τη UV και τη μετατρέπει σε θερμότητα. Ωστόσο, η φωτοπροστασία που παρέχει η μελανίνη δεν αρκεί και έτσι η χρήση αντηλιακού προϊόντος είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην αγορά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αντηλιακών προϊόντων που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών καταναλωτών. Για την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως:

  • Ο τύπος δέρματος (φωτότυπος) που εξαρτάται από την αντίδραση της επιδερμίδας στην ηλιακή έκθεση και σχετίζεται άμεσα με το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών
  • Η συχνότητα και ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Η παρουσία σπίλων
  • Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF αναφέρεται στο χρονικό διάστημα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία προτού να γίνουν ορατά τα σημάδια από την  έκθεση (ερυθρότητα του δέρματος, κλπ) και σχετίζεται άμεσα με την έκθεση του δέρματος στη UVB περιοχή.
Ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο, πρέπει να δείχνεται στην προστασία που παρέχει το αντηλιακό προϊόν και στη UVA περιοχή, καθώς είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Η νομοθεσία ορίζει πως η προστασία στη UVA περιοχή πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1/3 της προστασίας στη UVB περιοχή, ενώ κυκλοφορούν προϊόντα που παρέχουν ισοδύναμη προστασία σε UVA & UVB περιοχή. Αυτό αναγράφεται πάνω στη συσκευασία με την ένδειξη (σύμφωνα με το σύστημα Boots):

Η εύρεση του ιδανικού δείκτη προστασίας (SPF) αλλά και της κατάλληλης υφής αντηλιακού προϊόντος είναι πολύ σημαντική για κάθε καταναλωτή ώστε να συνδυάζεται η υψηλή αντηλιακή προστασία με την ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει ένα καλλυντικό. Έτσι, ανάλογα με τον τύπο δέρματος πρέπει να γίνεται η επιλογή του σωστού αντηλιακού προϊόντος:

Κανονικό δέρμα

Επιλέξτε ένα αντηλιακό προϊόν με λεπτή υφή που δεν διαταράσσει τη φυσική ισορροπία του δέρματός σας.

  • SUNCARE CREAM (SPF 30, 50+)
  • SUNCARE TINTED CREAM SPF 50+
  • SUNCARE EMULSION (SPF 30, 50+)
  • HYALURONIC SILK TOUCH (SPF 30, 50+)

Λιπαρό δέρμα με τάση ακμής

Σε περίπτωση λιπαρού δέρματος, επιλέξτε ένα αντηλιακό προϊόν με ελαφριά υφή και ματ αποτέλεσμα που απορροφά την περίσσεια σμήγματος, μειώνοντας την υπερβολική λιπαρότητα.

  • SUNCARE AC CREAM SPF 30
  • SUNCARE Hydrating FLUID (SPF 30, 50+)
  • HYALURONIC SILK TOUCH (SPF 30, 50+)
  • SUNCARE EMULSION (SPF 30, 50+)

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα εμφανίζει μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση, ιδιαίτερα κατά την έκθεση στον ήλιο, όπου η ξηρότητα γίνεται ακόμα πιο αισθητή. Επιλέξτε ένα αντηλιακό προϊόν που να συνδυάζει την υψηλή προστασία με την έντονη και βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας.

  • SUNCARE CREAM (SPF 50+, 30)
  • SUNCARE PHYSICAL CREAM SPF 50+
  • SUNCARE MILK (SPF 50+, 30)

Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα είναι συνήθως λεπτό, ανοιχτόχρωμο ενώ συχνά εμφανίζει ξηρότητα και ερυθρότητα. Είναι ιδιαίτερα αντιδραστικό στον ήλιο, το κρύο, τον αέρα και τα ακατάλληλα προϊόντα υγιεινής και φροντίδας. Έτσι, για την προστασία του, επιλέξτε αντηλιακά προϊόντα με καταπραϋντικές ιδιότητες, ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητα δέρματα.

  • SUNCARE PHYSICAL CREAM SPF 50+
  • SUNCARE CREAM (SPF 30, 50+)
  • SUNCARE MILK (SPF 50+, 30)

Κατανοώντας τους κινδύνους της UV ακτινοβολίας και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα συνδυαστικά με την επιλογή του σωστού αντηλιακού προϊόντος, μπορούν όλοι να απολαύσουν τον ήλιο χωρίς τις βλαβερές επιπτώσεις του.

Σχετικά Άρθρα

Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για τα καινοτόμα προϊόντα μας! Ακόμα, με την εγγραφή σας λαμβάνετε κάθε μήνα αυτόματα συμμετοχή σε κλήρωση για να κερδίσετε μοναδικά προϊόντα Froika για τη φροντίδα του δέρματός σας!
* Με την εγγραφή σας συναινείτε στους όρους χρήσης
Newsletter
Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για τα καινοτόμα προϊόντα μας! Ακόμα, με την εγγραφή σας λαμβάνετε κάθε μήνα αυτόματα συμμετοχή σε κλήρωση για να κερδίσετε μοναδικά προϊόντα Froika για τη φροντίδα του δέρματός σας!
* Με την εγγραφή σας συναινείτε στους όρους χρήσης